KAM PIEVĒRST UZMANĪBU, IZVĒLOTIES SAUSO BARĪBU

KAM PIEVĒRST UZMANĪBU, IZVĒLOTIES SAUSO BARĪBU

Almo Nature: Sveika, Džūlija. Tātad, parunāsim par olbaltumvielām:  kas tas ir un kāpēc tās ir svarīgas kaķu un suņu organismiem?

Dr.Džūlija: olbaltumvielas ir bioloģiskas makromolekulas, kas sastāv no aminoskābju ķēdēm un ir uztura pamatelementi, kas ne tikai dod enerģiju, bet arī attīsta dzīvnieka muskuļu masu, veido un uztur ķermeņa audus, kā arī sekmē sensoro un fizisko attīstību.

Tās var būt dzīvnieku izcelsmes (sarkanā gaļa, baltā gaļa, zivis, siers, olas) vai augu izcelsmes, piemēram, pākšaugi vai kartupeļi. Pēdējais nav ieteicams mājdzīvniekiem kā vienīgais olbaltumvielu avots, jo augu izcelsmes olbaltumvielas organisms sliktāk uzņem/ir grūtāk sagremojamas nekā dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas.

Olbaltumvielu kvalitāte ir būtiski atkarīga arī no neaizvietojamo aminoskābju koncentrācijas tajā.

Termins "būtisks" nozīmē, ka dzīvnieks nevar saražot aminoskābi un ir nepieciešams to papildināt savā uzturā. Neaizvietojamās aminoskābes suņiem ir arginīns, histidīns, izoleicīns, leicīns, lizīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, triptofāns, valīns. Kaķiem papildus vēl ir nepieciešams arī taurīns.

Almo Nature: cik svarīga ir izmantoto sastāvdaļu un līdz ar to arī olbaltumvielu kvalitāte mūsu mājdzīvnieku sausās barības graudiņos?

Dr.Džūlija: Tas ir pamats. Tās ir vissvarīgākās uzturvielas mūsu mājdzīvnieka uzturā. Vislabākās olbaltumvielas ir gaļā, zivīs un olās, jo no šiem produktiem iegūtajām olbaltumvielām ir lieliska uzturvērtība, jo aminoskābju sastāvs ir līdzsvarots ar neaizvietojamām aminoskābēm. Faktiski tie tiek definēti kā proteīni ar augstu uzturvērtību. Attiecībā uz bioloģisko vērtību nākamie ir augu proteīni (graudaugi un pākšaugi), un pēdējā vietā ir olbaltumvielas no kauliem, kājām, spalvām utt. (kas var būt gaļas miltos), jo tie ir sliktāk uzņemami un sagremojami dzīvnieku organismam.

Almo Nature: Tātad svaigas gaļas un zivju olbaltumvielas ir kvalitatīvākas nekā gaļas/zivju miltos/dehidrētā gaļā un zivīs?

Dr.Džūlija: Jā, ja izejviela ražotnē nonāk svaiga, tā vienmēr tiek pakļauta termiskai apstrādei (apdedzināšanai ar ekstrūderu), bet aminoskābju profils saglabājas labāks, un šī iemesla dēļ ar svaigu gaļu vai zivīm pagatavoto barības olbaltumvielu kvalitāte ir labāka par barību, kas pagatavota ar gaļas miltiem.

Almo Nature: Tātad vēl vairāk sagremojama?

Dr.Džūlija: Jā. Jo īpaši līdzsvars starp aizvietojamām un neaizvietojamām aminoskābēm uzlabo pārtikas olbaltumvielu bioloģisko vērtību, veicinot dzīvnieka slāpekļa metabolismu. Tas nozīmē, ka olbaltumvielas ir labāk sagremojamas un tāpēc ir mazāk gremošanas atkritumu, ko sauc par slāpekļa atkritumiem, kas tiek izvadīti caur nierēm un urīnu. Ja šo atkritumu ir pārāk daudz, tas noslogo nieres un ilgtermiņā var izraisīt urīnceļu problēmas: iespējamu situāciju, ko izraisa nepareiza olbaltumvielu uzņemšana vai slikta olbaltumvielu kvalitāte.

Turklāt, barojot kaķi vai suni ar sliktāk sagremojamiem proteīniem, var rasties arī uzturvērtības deficīts, jo olbaltumvielas tiek izvadītas ar fekālijām bez asimilācijas.

Almo Nature: Tātad, izvēloties barības graudiņus, ir jāņem vērā olbaltumvielu kvalitāte vai daudzums?

Dr.Džūlija: noteikti kvalitāte!

Olbaltumvielas ir nepieciešamas, jo tās ir gaļēdāju uztura pamatā, taču vissvarīgākā noteikti ir izcelsme un veids, kas nosaka to kvalitāti.

Pats galvenais, ja domājam par mūsu dzīvniekiem kompanjoniem, izņemot dažus izņēmumus, piemēram, darba suņus vai sporta suņus, tiem nav nepieciešams pārāk daudz olbaltumvielu uzturā, ņemot vērā to dzīvesveidu.

Gluži pretēji, olbaltumvielu pārpalikums var veicināt dzīvnieka svara pieaugumu.

Sausā barība, kas ir pilnvērtīgs un koncentrēts ēdiens, ir labi jāsabalansē ar visām pārējām uzturvielām (taukiem, ogļhidrātiem, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām), lai nodrošinātu kuņģa-zarnu trakta sistēmas un mikrobiotas labklājību.

Almo Nature: Visbeidzot, Džūlija, kas mums būtu jāņem vērā, izvēloties labāko barību mūsu kaķim vai sunim skatoties pēc olbaltumvielu sastāva?

Dr.Džūlija: vienmēr izlasiet dzīvnieku sausās un mitrās komerciālās barības etiķetes: pārbaudiet, vai dzīvnieku olbaltumvielu avoti, piemēram, gaļa vai zivis, ir pirmā sastāvdaļa sarakstā un vai tie nāk no svaigas gaļas, lai identificētu kvalitāti. Tikai tad varēsiet izvēlēties savam kaķim vai sunim labāko barību, kas nodrošinās to vispārējo un ilgstošu labsajūtu.

Mēs pateicamies ārstei Giulia Pignataro par skaidrojumu olbaltumvielu nozīmei dzīvnieku organismā. Informācija, ko viņa mums sniedza šajā intervijā, apstiprina, ka sastāvdaļu kvalitāte ir svarīga no uztura viedokļa ne tikai cilvēkiem, bet arī mūsu dzīvniekiem pavadoņiem.

Mūsu HFC sausās barības graudiņi ir sagatavoti no sastāvdaļām, kas sākotnēji ir piemērotas lietošanai cilvēku pārtikā, un tagad ir barība kaķiem un suņiem, gaļa un zivis vienmēr ir galvenā sastāvdaļa, un mūsu graudiņi ir 100% svaigi. Pilnīgi nekādu dzīvnieku miltu!

Komentāri

Leave a Reply

Sekot mums Facebook